Previous slide
Next slide

Aanbod

We bieden binnen ‘Psychotherapiepraktijk Voor de Verandering’ psychotherapie aan volwassenen vanaf 18 jaar. We streven naar een gemiddelde behandelduur van een half jaar tot maximaal twee jaar. Cliënten met een hoge mate van crisisgevoeligheid moeten wij helaas doorverwijzen.

Vormen van psychotherapeutische behandeling:

Cognitieve Gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een vorm van psychotherapie die je leert om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan. Cognitieve gedragstherapie gaat er van uit dat problemen beïnvloed en in stand gehouden worden door iemands gedachten en gedrag. Door het onderzoeken, bespreken en veranderen van dat gedrag en die gedachten nemen de psychische klachten af. Tijdens de behandeling werk je actief met de behandelaar samen om tot een verbetering van je klachten te komen. Cognitieve gedragstherapie is een combinatie van gedragstherapie en cognitieve therapie.

Zie voor uitgebreidere informatie over deze behandelvorm bij diverse soorten klachten op www.vgct.nl

Schematherapie

Schematherapie is een intensieve vorm van psychotherapie voor mensen met die last hebben van een persoonlijkheidsstoornis of andere klachten die gedurende het hele leven een patroon vormen zoals een vaak terugkomende depressie. Schematherapie helpt je de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. 

Je leert jezelf zodanig veranderen dat je je beter gaat voelen, beter voor jezelf kunt zorgen en beter voor jezelf op kunt komen. Je leert voelen wat je behoeften zijn en je leert hier op een gezondere manier voor op te komen. Hierdoor verandert niet alleen je gedrag, maar veranderen ook je gedachten en gevoelens. Voor meer informatie over schematherapie verwijs ik je naar www.schematherapie.nl

EMDR

Eye Movement Desentisation and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. Het is een intensieve en vaak kortdurende behandeling gericht op het verwerken en hanteren van schokkende gebeurtenissen, verliezen of traumatische ervaringen.

Meer uitleg over deze behandelmethode kunt u hier lezen. Op de website www.emdr.nl vind nog  en u nog verder informatie o.a. in de vorm van videobeelden.

BEPP (Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS)

De Beknopte Eclectische Psychotherapie voor PTSS  (BEPP) is een aangetoond, effectieve behandeling voor PTSS, die aansluit bij het natuurlijke emotionele verwerkingsproces van ingrijpende gebeurtenissen. BEPP helpt pijnlijke gevoelens en gedachten toe te laten, te verwerken en weer grip te krijgen op het leven. Bij de BEPP wordt desgewenst de partner betrokken bij de behandeling.

Traumatische ervaringen laten diepe sporen achter. Wanneer de traumatische herinneringen gepaard gaan met klachten, zoals herbelevingen, nachtmerries, vermijding en slaapproblemen, spreken we van een posttraumatische stress stoornis (PTSS).

De therapie bestaat uit 16 sessies, waarin eerst uitleg over de klachten en de relatie met het trauma gegeven wordt. Middels imaginaire exposure wordt terug gegaan naar de traumatische ervaring om verdriet en boosheid toe te laten. Door te schrijven van bijvoorbeeld een boze brief en/of afscheidsbrief aan overleden mensen komen belangrijke gevoelens voor de verwerking aan bod. Als dan de klachten aanzienlijk verminderd zijn, wordt de aandacht gericht op de impact van het trauma op iemands leven en op wat men er van kan leren. De behandeling wordt afgesloten met een afscheidsritueel. BEPP is een intensieve maar meestal succesvolle behandeling, die helpt om het trauma te verwerken en om het leven op een nieuwe manier te aanvaarden.

Medicamenteuze behandeling

Soms is naast psychotherapie ook medicamenteuze behandeling nodig. Soms is het fijn om hier een specialist te laten meedenken. Indien we inschatten dat dit het geval is kunnen we een beroep doen op Yolanda te Riele, psychiater. Zij kan zelf medicatie voorschrijven maar ook huisartsen adviseren. Ook kunnen wij de cliënt adviseren voor medicamenteuze behandeling een beroep te doen op de huisarts.